Katja Taimela

Kansanedustajien mielestä voi lehtitietojen perusteella päätellä, että VR:tä on ohjattu poliittisesti viime viikolla, kun yhtiö aikoi julkistaa uusia junavuoroja ensi vuodelle. VR perui tiedotustilaisuuden tunteja ennen sen alkamista, eikä uudesta julkistuksesta ole tietoa. Lehtitietojen mukaan uusien junavuorojen piti lisätä liikennettä monella reitillä, joille kansalaiset ja maakuntien päättäjät ovat toivoneet lisää liikennettä viime syksyn hallituksen ostopalveluliikenteen leikkauksen jälkeen.
- Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ilmoitti leikkausten jälkeen avaavansa rautateiden kilpailun nopeutetulla aikataululla. Kilpailun avaamisesta ei kuitenkaan ole kuultu mitään uutta kevään jälkeen ja velvoiteliikenteellä paikatut reitit lopettavat liikennöinnin jo 10.12. Tämä on aiheuttanut monella paikkakunnalla huolta tulevasta, kertoo kansanedustaja Suna Kymäläinen.

- Junaliikenteen henkilökuljetusten avaaminen on EU:n rautatiepaketin mukaista ja Suomessakin tämä on edessä vuoteen 2024 mennessä. Ministeri Berner kertoi jo aiemmin talvella neuvotelleensa useiden uusien toimijoiden kanssa junaliikenteestä. Olisiko nyt aika ministerin kertoa keitä nämä uudet toimijat ovat? VR:n toiminnan pöyristyttävä rajoittaminen ennen kilpailun avaamista vaikuttaa suoraan kansalaisten mahdollisuuksiin käydä töissä ja opiskella. Hallituksen olisi laitettava kansalaisten liikkuminen kaverikapitalismin edelle, toteaa kansanedustaja Satu Taavitsainen.

- Ministeri Berner on useassa vastauksessaan kritiikkiin todennut VR:n omistajaohjauksen kuuluvan pääministeri Juha Sipilän vastuulle. Pääministeri on kuitenkin ollut kovin vaitonainen VR:n asioista. Onko Keskustan ministerien välillä selvää kuka tekee liikennepolitiikkaa ja kuka valvoo valtionyhtiössä omistajien eli veronmaksajien etua? Usein leikkauksia ja irtisanomisia valtionyhtiöissä on perusteltu sillä, että valtionyhtiöiden toimivat markkinaehtoisesti. Miksi nyt sitten hallitus puuttui yhtiön toimintaan? Toivoisin vastuuministerien kertovan avoimesti toimistaan VR:n suhteen, pohtii kansanedustaja Katja Taimela.