Katja Taimela

SDP:n liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenet Katja Taimela ja Suna Kymäläinen ovat tyytyväisiä, että liikenne- ja viestintäministeriö pääsi yhteisymmärrykseen VR:n kanssa velvoiteliikenteen jatkamisesta. On hyvä, että moni ihmisille työ- ja opiskelumatkan kannalta tärkeä reitti jatkuu ja osa paraneekin. Toivottavasti lopullisissa aikatauluissa tämä tahto näkyy myös arjessa toimivampina liikenneyhteyksinä.

  

VR:n velvoiteliikenteen jatkaminen vuoden pätkissä ei paranna kansalaisten tai kuntien luottamusta liikenneyhteyksien säilymiseen jatkossa. Epävarmuus vaikuttaa alueilla kansalaisten työ- ja asumisratkaisuihin sekä yritysten investointeihin alueeseen. VR:n kannalta lyhyet sopimukset vaikeuttavat suunnittelua kaluston ja henkilökunnan määrässä. Suunnitelmat VR:stä irrotettavaan erilliseen kalustoyhtiöön jarruttavat investointeja esim. vilkkaista taajamajunavuoroista puuttuu nyt mm. monelle työmatkalaiselle tärkeä verkkoyhteys.

 

Nyt tehtiin jo kolmas ratkaisu junaliikenteestä joillakin rataosuuksilla vuoden aikana. Ministeri Anne Bernerin sekä ministeriön soisi tuovan konkreettisia tietoja markkinaehtoisen kilpailun aloittamisesta ja tulossa olevista ratkaisuista jo pöytään. Nykytilanne ei palvele kenenkään etua, joukkoliikenne vaatii vakautta toimiakseen. Jo vuosi sitten oppositiopuolueet vetosivat realistisen aikataulun perään välikysymyskeskustelussa, jotta nykyinen tilanne olisi vältetty.

 

Taustalla on viime syksyn hallituksen 12,8 miljoonan euron leikkaus ostoliikenteestä, joka uhkasi lakkauttaa matkustajaliikenteen monella rataosuudella jo maaliskuussa. Tammikuussa tehtiin kuitenkin liikenteelle jatko velvoiteliikenteen avulla markkinaehtoisen kilpailun avautumista varten joulukuulle asti.  VR oli nyt esittänyt sopimuksen solmimista velvoiteliikenteestä kolmeksi vuodeksi ilman lisäkustannuksia vastineeksi monopolioikeudestaan.