Katja Taimela

SDP:n kansanedustaja Katja Taimela vaati torstaina eduskunnan kyselytunnilla hallitusta ratkaisemaan Kela-kyytien ongelmat.

- Kansanedustajina olemme saaneet paljon palautetta kansalaisilta, kuinka Kela-kyytien tilauskeskuksissa ei vastata, kyydit jäävät saapumatta tai sairaat ihmiset odottavat tuntikausia. Heinäkuun alussa voimaan astuneen taksilain uudistuksen jälkeen Kela-kyytien saatavuus on ollut sekaisin ja ongelmat jatkuvat uhkasakoista huolimatta.
- Julkisuudesta olemme saaneet lukea mm. 10-vuotiaasta Oskarista, joka liikuntavammaisena odotti 42 minuuttia taksia yksin peläten pääseekö perille. Oskari ja useat muut Kela-kyydeistä riippuvaiset ihmiset eri puolella Suomea haluavat kuulla, mitä hallitus aikoo tehdä koko maan, lasten ja sairaiden taksipalveluiden varmistamiseksi, Taimela vaati.

Liikenne- ja viestintäministeri Berner on kertonut julkisuudessa useasti kesän aikana ettei liikennepalvelulaki koske Kela-kyytejä eikä vaatinut Kelaa nyt kilpailuttamaan. Tämä pitää osaltaan paikkaansa. Lakiuudistus koskee kuitenkin juuri niitä taksimarkkinoita, joilta Kela kyytinsä ostaa.

- Kela esitti vanhan mallin mukaisen korvausmenettelyn jatkamista vuoden loppuun, jotta siirtymävaihe olisi saatu läpimentyä hallitusti, mutta tähän ei suostuttu. Lopulta Kelan oli pakko kilpailuttaa kyytinsä, jotta saattoi varmistua korvattavasta hintatasosta. Tuskin hallituksenkaan ajatuksena oli, että Kelan olisi pitänyt korvata taksien vapaa hinnoittelu valtion budjetista.
- Herää kysymys, eikö näitä ongelmia todellakaan nähty etukäteen? Olisi myös arvokasta kuulla, miten hallitus koordinoi valmistelua liikenne- ja viestintäministeriön ja Kela-kyytien korvaamisesta vastaavan sosiaali- ja terveysministeriön välillä?
- Viime kädessä vastuu ongelmien korjaamisesta on maan hallituksella. Tekojen kanssa alkaa olla kiire. Kuljetuspalvelut on saatava viipymättä kuntoon.