Katja Taimela

Kiitos Tuomo Huotarille erinomaisesta kirjoituksesta koskien maataloustukien järkevää kohdentamista (MT Lukijalta 23.3.).

SDP:n maatalouspoliittinen linja lähtee samasta ajatuksesta: tuet täytyy kohdentaa tiloille, jotka tuottavat tulosta sekä investoivat tilaan ja sen jatkuvuuteen.

EU:n maatalousuudistuksessa yksi keskeinen lähtökohta oli byrokratian vähentäminen. Valitettavasti sen suhteen uudistus jäi puolitiehen.

Nyt on kyettävä kansallisesti purkamaan paisunutta byrokratiaa, joka muun muassa heikentää nuorten halukkuutta ryhtyä alalle.

Kuten Huotarikin mainitsi, tukia menee myös tiloille, joiden tuotto on heikko tai olematon.

Kovissa kannattavuuspaineissa sinnittelevät tuottajat kykenevät ihailtavalla tavalla panostamaan myös vapaaehtoisiin tekoihin laadun parantamiseksi. He uudistavat tuotantotapojaan aktiivisesti parantaakseen kannattavuutta.

Suomalaiset kuluttajat ovat oppineet laatutietoisiksi. He tietävät mitä haluavat, osaavat vaatia sitä ja ovat myös valmiit maksamaan siitä.

Kotimaista tuotantoa täytyy tukea, ja tärkeät päätökset syntyvät kaupan tiskillä.

Ruokaketjun vastakkaisista päistä löytyvät toistensa parhaat ystävät: tuottaja ja kuluttaja. Ketjun rahanjakoa dominoiva väliporras yrittää usuttaa heitä vastakkainasetteluun. Tähän miinaan ei kannata mennä.

Suomi nousee vain viennillä, ja puhdas, terveellinen ja turvallinen ruoka voisi olla voimakkaammin kasvava vientiala.

Kaikki lähtee kuitenkin siitä, että maatalous kannattaa ja jokainen tukieuro tuottaa mahdollisimman hyvin.

kansanedustaja ja -ehdokas (sd.)

Salo