Katja Taimela

Kolumni Uutispäivä Demarissa 19.5.2011.

Jääkiekko on joukkuepeliä. Jääkiekkojoukkueessa erilaisissa rooleissa toimivat pelaajat tekevät yhteistyötä yhteisen lopputuloksen eteen. Rohkea puolustaja ei yksin pysty auttamaan luotettavintakaan maalivahtia, eikä taitavinkaan hyökkääjä voita peliä joukkueelleen ilman muiden apua.

Elämme niin pirstaloituneessa yhteiskunnassa, että enää harva asia kokoaa näinkin laajalti kansankuntaa kuin jääkiekon maailmanmestaruuden voittaminen. Mestaruus on kaikkien suomalaisten yhteinen asia. Siinä kukoistaa yhteisöllisyys, jota näkee enää harmittavan harvoin.

Suomalaiselle itsetunnolle Leijonien kulta tekee hyvää. Yhteistyöllä, ahkeruudella ja omistautumisella luodaan edellytykset onnistua. Meille kaikki on mahdollista!

Yhteiskunta on joukkuepeliä. Se toimii samojen lainalaisuuksien pohjalta kuin joukkue urheilussa. Joukkue on niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Osallistuminen oman yhteisönsä toimintaan on ihmiselle tärkeää. Liian moni jää tänä päivänä ulkopuolelle erilaisten ongelmien vuoksi. Syrjäytymisen ehkäisy on monella tavalla tulevan hallituksen keskeisimpiä haasteita.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on panostettava sosiaaliseen pääomaan, joka on jo meille vahvuus. Tarvitsemme terveyttä, osaamista ja osallisuutta. Porvarihallituksen politiikka murensi viime kaudella tätä perustaa. Vaaleissa kansa äänesti selvästi vallinnutta linjaa vastaan. Tämä oli eduskuntavaalien tärkeimpiä signaaleja ja sen on näyttävä niin hallituspohjassa kuin hallitusohjelmassakin.

Demokratiassa äänestyspäivä on juhlapäivä. Silloin esiin tulevat linjaerot ja kansa palkitsee mieleisensä puolueen muhkealla äänisaaliilla. Vaalien jälkeiset hallitusneuvottelut aloittavat kansan tuomisen takaisin yhteen. Puolueiden linjaeroista luodaan neuvottelemalla maalle suunta.

SDP:n äänisaalis ja vaalien kakkostila velvoittavat jatkamaan puolueen oppositiossa vaaliohjelmaksemme kirkastettua linjaa. Korotus perusturvaan, aidot panostukset työllisyyteen ja verotuksen oikeudenmukaistaminen olivat ne ajatukset, jotka takasivat meille hyvät asetelmat vaalikeskusteluihin. Samoista teemoista meidän tulee ammentaa jatkossakin ja aidosti hoitaa nämä asiat kuntoon.

Politiikka on joukkuepeliä. Tuloksia ei voi saada aikaan yksin. Myöskään puskista huutelulla ei ole mahdollista edistää mitään, ei vaikka huutelijoita olisi miten suuri ja äänekäs kuoro tahansa.

Näyttää vahvasti siltä, että SDP:n rooli on jälleen kerran olla kokoamassa puolueita yhteistyöhön vaalien jälkeen. Puolueen vahvuus on aina ollut se, että pystymme yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa. Tästä seuraa, että olemme tilanteessa, jossa meidän on mahdollista edistää yhteiskunnan kehittämistä arvojemme mukaisesti. Sooloilut johtavat hyvin usein paitsioon tai oppositioon oli peliareena mikä tahansa.

Samalla tavalla kuin Suomi menestyi jääkiekossa nimenomaan joukkueena, myös SDP menestyi yhteen hiileen puhaltamalla. Samalla tavalla kuin Suomi menestyi vastustajaa kunnioittamalla, myös SDP menestyy napakasti oman politiikan edistämisessä kunnioittamalla muita puolueita ja mielipiteitä. Avoin yhteiskunta Suomi menestyy tekemällä yhteistyötä ja kunnioittamalla muita maita ja niiden kansalaisia.